Aktiehandel sammenlignes af mange med betting

Dette indhold er sponsoreret

Man hører ofte folk snakke om, at det er en god idé at investere sine penge i, sådan noget som, aktier eller ejendom, da det har mulighed for at stige i værdi hen over tid. Men det er ikke alle, der vælger at investere deres opsparing i diverse værdipapirer. Ofte er det, fordi de har en holdning om, at aktieinvestering er det samme som at spille om penge som eksempelvis betting, og derfor er der nogle, der hellere vil holde på deres eksisterende formue frem for at forsøge at få den til at blive større. Men hvorfor bliver aktiehandel sammenlignet med betting, og er det egentlig en relevant sammenligning?

Hvad er betting?

Betting er en af grundstenene for gambling og har eksisteret i en eller anden form siden før antikken. Når man better, sætter man i dag et pengebeløb på højkant i forbindelse med en sportskamp, TV-show, eller en eller anden begivenhed, som eksempelvis et politisk valg, og afhængig af, hvilket udfald man har satset på, kan man enten have tabt sin indsats, eller man kan have vundet et større beløb. At man sætter penge på højkant gør, at man bliver mere investeret i begivenheden, fordi man naturligvis håber på, at man ikke taber sin indsats. Det er derfor en god underholdningsfaktor, hvis man ikke bruger alle sine penge på betting. For mange kan det blive mere underholdende ved at bruge en af de bedste oddsbonusser i Danmark, så man har mulighed for at bette (og dermed sandsynlighed for at vinde) mere, end man selv havde råd til. Selve bettingen går også fint hånd i hånd med diverse sportsbegivenheder, så mange mennesker bruger det til at gøre kampen endnu mere spændende.

Forskellen på aktiehandel og betting

Når man better, satser man altså penge på, at en eller anden begivenhed eller arrangement for et bestemt udfald. Afhængig af det endelige resultat, kan man altså være heldig at have vundet væddemålet og dermed få et større beløb retur. Ved aktiehandel investerer man i en virksomhed ved at købe nogle aktier, og over tid kan aktierne stige i værdi, som man kan få udbetalt ved at sælge aktierne igen. Aktiehandel og betting er derfor forskellige et centralt aspekt: Tidshorisonten. Man kan naturligvis investere i aktier, som man hurtigt sælger igen (for eksempel efter en måned), for at få fortjenesten udbetalt og eventuelt investere i en aktie, der har udsigter til at stige endnu mere i værdi. Og nogle bettings kan laves forholdsvist tidligt, som eksempelvis ved et folketingsvalg om, hvem der bliver Danmarks nye statsminister. Men bettings er baseret på bestemte udfald af en bestemt begivenhed, og man kan derfor trække sit bet tilbage, mens man med de fleste aktier kan sælge dem igen, når man ikke vil have dem længere.

Der er risici ved dem begge

Årsagen til, at mange sammenligner aktiehandel med betting, er ikke overraskende den risikofaktor, der er ved dem begge. På sin vis er det de samme faktorer, der spiller ind både ved betting og ved aktiehandel: Udfaldet er på mange punkter overladt til tilfældigheder. Ligesom de færreste kan spå det specifikke udfald af en fodboldkamp, er der heller ikke særligt mange, der kan forudsige, hvilken aktie, der de næste par år vil stige gevaldigt i værdi, og hvilke aktier, der vil styrktdykke. Det er derfor, at mange kalder aktieinvestering for et sats. Og i forlængelse af dette, er der også en del, der fravælger aktieinvesteringer, fordi en reel udvikling i aktiens værdi kan være forholdvist længe undervejs, mens man ofte ikke behøver vente i lang tid på et resultat, når man better.

Aktier er mere stabile i det lange løb

Der er derfor en risiko ved både at investere i aktier og ved at bette. Når det kommer til penge, er der altid en vis risiko for, at man har tabt sin oprindelige beløb. Men generelt set stiger de fleste aktier i værdi hen over tid, og selvom der kan være store dyk i nogle perioder, kan man sagtens efter nogle år have fået et markant udbytte siden sin investering. Og når det kommer til aktieinvestering, så kan risikoen minimeres ved at investere i en række forskellige brancher og virksomheder, så eventuelle tab kan vejes op af fortjenester fra en anden investering. Det kan man ikke helt på samme måde ved betting: Hvis man satser på flere forskellige udfald, kan man nemt have tabt mere end det, man har vundet, eller man kan have udlignet sine indsatser, så man måske lige har vundet et lille beløb. Med tiden er der derfor stadig større chance for en fortjeneste ved at investere i aktier end at bette.