Hvordan man kan investere i aktier under finansielle kriser

Mange folk der går op i aktier har tendens til kun at holde øje med aktiemarkedet når det går godt. Det er dog ikke altid den bedste løsning, da der kan være mange muligheder forbundet med at handle i et mere turbulent marked.

I krisetider kan der være større risiko forbundet med aktiehandel, men der kan også være mulighed for et markant større afkast, fordi mange andre handlende er bange for fremtiden, og derfor sælger i panik, eller blot afholder fra at opkøbe gode aktier der er billige i forhold til deres værdi.

I denne artikel kommer vi ind på et par retningslinjer du bør følge, hvis du overvejer at investere i aktier under finansielle kriser, eller andre tidspunkter hvor aktiemarkedet oplever usikkerhed og turbulens. Held og lykke!

Bevar et køligt overblik

Måske det bedste råd vi kan give, er at du bør holde koldt vand i blodet når du handler med aktier. Aktiemarkedet går op og ned, sådan er det bare. Fra Warren Buffet til cheferne for de store investeringsfonde, er de fleste professionelle investorer enige om at det er svært at time markedet korrekt, og købe helt på bunden.

Derfor er det naturligt at prisen falder en smule fra det tidspunkt du køber dem på. Husk aldrig at handle ud fra panik eller frygt, da det er her de største fejl bliver lavet på aktiemarkedet, set ud fra et historisk synspunkt.

Undgå altså at handle med følelserne, og bevar derimod et køligt overblik der tager højde for markedet ude i fremtiden, og ikke blot følger med alle de andre handlende og deres følelser.

Hold øje med dine investeringer jævnligt

Hvis du allerede har investeret i en række virksomheder, som du fundamentalt tror er gode investeringer, kan det måske virke farligt når du ser aktierne tabe værdi. Her handler det dog om at kigge nærmere på de individuelle virksomheders ledelse, regnskaber og fremtidsudsigter.

Så hvis du analyserer sagen grundigt, og finder frem til det blot er fordi hele markedet er ude i usikkerhed og panik, er der ingen grund til at ændre din holdning til selve aktien og virksomheden bag, da de stadigvæk står stærkt.

Omvendt kan du også finde frem til at virksomheden der står bag de aktier du har, eller overvejer at købe, måske selv handler forkert baseret på panik eller lignende. I dette tilfælde giver det nok lidt mere mening at sælge ud af aktiebeholdningen, da virksomheden måske ikke opfører sig bedst muligt.

Spred din risiko over tid

En populær strategi der har vist sig historisk stærk, er at købe aktier baseret på en gennemsnitlig værdi over tid. Med andre ord køber man for et fast beløb hver måned, uanset om prisen er høj eller lav.

Som nævnt kan det være ekstremt udfordrende, hvis ikke umuligt, at time markedet og investere alle sine penge på det perfekte tidspunkt. Finansielle kriser er ofte kendetegnet ved høj markedsvolatilitet og uforudsigelige prisbevægelser. Denne metode reducerer effekten af kortsigtede markedsudsving.

På denne måde fokuserer man blot på at aktierne over tid vil stige i værdi, i takt med at hele verdensmarkedet udvikler sig positivt, eller at de individuelle virksomheder man investerer i, formår at lave overskud på deres forretning.

Se ud i fremtiden

Sidst men ikke mindst, kan det være en god idé at kigge ud i fremtiden. Historisk set er alle finansielle kriser kommet og gået, hvilket har betydet aktierne igen er steget og overgået deres tidligere værdi.

At investere i aktier med et langsigtet perspektiv er den mest anbefalede måde at handle på, og i dette tilfælde er chancen for at du kommer ud på den anden side af den finansielle krise uden at have lidt kæmpe tab også højere, end hvis du forsøger at foretage kortsigtede beslutninger og handler.